Wednesday, November 18, 2015

#resepi Sup Cendawan

Cendawan tiram, ceraikan
2 biji kentang, potong dadu besar
sebiji telur
 Seinci halis, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
3 tangkai cili padi, hiris hujung je
Satu sudu besar tepung jagung, campur dengan suku cawan air
kiub ayam 

Cara ;
- Tumis halia dengan bawang putih sampai naik bau.
- Masukkan kentang dengan air sampai kentang tenggelam. Tunggu sampai mendidih.
- Masukkan kiub ayam, garam satu sudu kecil dengan cili. Rasa lah kalau x cukup pape tambah ajelah.
- Agak kentang dah nak empuk tu, masukkan cendawan. Kacau lah dalam seminit dua.
- Pecahkan telur dalam sup, biarkan dalam seminit baru kacau, kalau tak nanti sup keruh.
- Last masukkan air tepung jagung tadi. Kacau je sampai kuah macam dah likat tu maknanya setel!

Kebetulan pulak time masak sup ni tengah hujan lebat pulak kan, memang perfect timing!

No comments:

Post a Comment