Lala 500gram, 3 ulas bawang merah, tumbuk 2 ulas bawang putih, tumbuk setangkai cili merah, tumbuk 15 tangkai cili padi, tumbuk serai, diketuk daun kunyit (optional, bagi wangi) sos tiram |
Cara ;
- Tumis bahan tumbuk sampai naik bau dan masukkan serai.
- Perasakan dengan garam dan perasa.
- Masukkan sos tiram, masukkan satu sudu kecil dulu, kalau rasa macam tak umpphh tambah lagi satu sudu kecil. Masukkan air sedikit. Sikit aje tau! Sebab nanti lala keluarkan air jugak.
- Masukkan lala, gaul bagi sebati dan tutup kuali dalam 3 4 minit gitu.
- Masukkan daun kunyit, tutup kuali dalam seminit dua dan siap!
- Mak kata kalau nak tau lala tu dah masak ke belum. Bila lala tu semua terbuka maknanya dah masak la tu. Kalau ada yang tertutup je tu big prabability kosong, tak elok atau lumpur je dalam tu.
Tengok gambar rasa macam nak buat lagi pulak hehe |
terbaikkkk la lin lala tu.. mengiur kannn!! hihihih
ReplyDeleteterbayang lg tgh mkn haha
Delete