Monday, October 19, 2015

#resepi Sambal tumis sardin

Haa lauk favourite masa belajar kolej dulu. Sape je yang tak masak sardin masa belajar. Tumis bawang hiris dengan cili pastu campak sardin! senang! Tapi tu mudah sangat laaa Kreatif sikit masak bagi nampak mahal even sardin satu tin tu dah memang mahal sekarang ni. Nak masak sardin ni kena guna kuali bertutup so terpaksa la aku guna periuk baru yang orang bagi masa kahwin dulu, kalau tidak habis bersepai dapur aku. Bahan tumis dia pun tumbuk lagi sedap daripada blender. Lagi umphh

Sardin tin besar punye! hehe
3 ulas bawang merah, tumbuk
2 ulas bawang putih, tumbuk
Cili padi, tumbuk (ikut suka berapa banyak)
Cili boh (optional kalau tak nak guna banyak cili padi)
Bawang besar, hiris
Tomato
Kentang, hiris
Cara;

  • Goreng kentang, ketepikan.
  • Asingkan ikan sardin dengan kuahnya. Goreng ikan sardin tu, make sure tutup la periuk tu sebab dia punya letup kemain gah! Nak terbalikkan ikan tu pun, ko tutup api dulu pastu baru terbalikkan haha dan ketepikan jugak
  • Tumis bahan tumbuk. Masuk cili boh bila dah naik bau, kalau guna lah. Aku tak gunakan masa masak ni sebab 15 biji cili pun dah podeh. Masuk asam keping.
  • Perasakan dengan garam dan perasa.
  • Masukkan bawang hiris. Masukkan kuah sardin tadi tapi guna separuh je ok. Lagi separuh boleh campak ke sinki
  • Masukkan kentang, tomato. Gaul-gaul bg tomato lembik sikit pastu masukkan ikan sardin! Gaul dan siap!
Minyak terlebih pulak haha takpe janji laki kata sedap. Plus telur dadar lagi peerrgghh

No comments:

Post a Comment